Categories
Editor's pick technology

You can try-on legendary Alexander McQueen make-up looks with this virtual tool

Holition-Virtual McQueen Warpaint - ANCHOR

One of the most relevant applications for virtual try-ons has got to be for the beauty industry. Walk in to any retailer and the cosmetic counter is relatively restrictive in terms of actually being able to see what a certain eyeshadow or shade of lipstick looks like on your face.

Ease, simplicity, seamless interactions are what we’re after when shopping today, meaning dabbling with a dodgy tester or being patient enough to wait for one of the sales associates to apply products for you, doesn’t usually cut it. If you’re anything like me therefore, you have a drawer full of 20+ red lippies, most of which just aren’t quite right.

Which is why I’m excited about “Face”. This is a virtual reality app created by London-based digital creative studio Holition that allows you to see exactly what the make-up you’ve selected will appear like when you put it on. Others have tried this before, but Holition have nailed it in terms of the tracking technology – meaning it does actually attach the product to your lips, your eyes, your cheeks and more, as though you were just looking in a mirror.

I know that because I tried it at the London College of Fashion recently, where the app is part of an exhibition focused on the beauty looks that dominated Alexander McQueen’s catwalk shows during the tenure of its late founder, Lee McQueen.

Take a look at the full story over on Forbes.com for insight into all that it entails.

By Rachel Arthur

Rachel Arthur is Editor-in-Chief of Current Daily, the leading news source for fashion, retail and innovation, and the co-host of its weekly Innovators podcast. She otherwise serves as Co-Founder and Chief Innovation Officer of Current Global, a transformation consultancy driving growth within fashion luxury and retail. By background she is an award-winning business journalist and consultant, contributing to titles including Wired, Forbes and Business of Fashion.

1 reply on “You can try-on legendary Alexander McQueen make-up looks with this virtual tool”

[…] Att prova smink i butik? Skräcken om ni frågar mig. Antingen måste man låta någon butiksanställd kleta på sminket åt ens, eller så får man gegga på lite läppstift på handen eftersom man hellre skulle falla ner död än att pröva dessa ”tester” (läs bakteriehärdar) på läpparna. Därför blir detta att köpa smink en vild chansning i cirka 100 procent av fallen. Men! Det ser ut som att den heliga tekniken är på väg att hitta ett sätt förbi detta dilemma. Holition har skapat en Vitual Reality-app som hjälper dig att se hur sminket faktiskt skulle se ut på just dig. När besökaren ställer sig framför en iPad, läser appen av ansiksdragen via tracking-teknologi och applicerar sminket precis där det skulle sitta i verkligheten. Ja herre min själ vad många läppstift man hade kunnat ha oköpta om man haft tillgång till detta tidigare. Appen är än så länge bara en del av en utställning om Alexander McQueen och makeup-lookerna på hans visningar, men Holition för diskussioner med olika handlare om att införa systemet i butik. Som skeptiker är jag inte hundra procent övertygad om tjänstens briljans. Men kan man få till färgåtergivningen på ett realistiskt sätt – ljusförhållanden och hudnyans spelar ju alltid in i sådana här lägen – kan det nog bli ett rätt bra verktyg. ”The Warpaint: Alexander McQueen and Make-up exhibition” hålls på The London College of Fashion fram till den 7 augusti. Och den som har vägarna förbi London framöver och tänker besöka utställningen, får ju gääärna tipsa mig om hur det funkade. Läs mer här. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.